Većina Nemaca želi povratak marke

Bez autora
May 31 2010

Nemci se toliko plaše inflacije da više od 60 odsto stanovništva želi povratak voljene marke. Preko 60 odsto Nemaca želi povratak marke. To je rezultat najnovije ankete. Zbog ekonomske krize poslednjih meseci građani su izgubili i svoje zadnje iluzije.Nakon Drugog svetskog rata, Nemci su gajili tri iluzije: nikada više rat, nikada više siromaštvo i nikada više inflacija. Ali sve tri iluzije nestale su poslednjih godina. Rat u Avganistanu je uništio iluziju o ratu, zakon o spajanju pomoći za nezaposlene i socijalne pomoći, tzv. Hartz IV, uništio je veru u večno blagostanje, a kriza evra pokopala je nade u uspešno suzbijanje inflacije.

Većina Nemaca želi povratak markeNemci se toliko plaše inflacije da više od 60 odsto stanovništva želi povratak voljene marke, pokazuju istraživanja javnog mnjenja.

Klaus Peter Šopner, direktor Instituta za istraživanje javnog mnjenja TNS EMNID iz Bielefelda izjavio je za nemački list Bild da “preko 60 odsto Nemaca želi povratak marke".

To je rezultat najnovije ankete. Šopner kaže kako su zbog ekonomske krize poslednjih meseci građani izgubili i svoje zadnje iluzije.

Nakon Drugog svetskog rata, Nemci su gajili tri iluzije: nikada više rat, nikada više siromaštvo i nikada više inflacija. Ali sve tri iluzije nestale su poslednjih godina.

“Rat u Avganistanu je uništio iluziju o ratu, zakon o spajanju pomoći za nezaposlene i socijalne pomoći, tzv. Hartz IV, uništio je veru u večno blagostanje, a kriza evra pokopala je nade u uspešno suzbijanje inflacije“, objašnjava Šopner.

I najnovije ankete koje je za nemačku javnu televiziju ARD sproveo institut Infratest dimap potvrđuju ovaj trend jer, više od polovine Nemaca računa da će im sledeće godine opasti standard, a dve trećine se zbog finansijske krize plaši za svoje ušteđevine.

Osim toga, 75 posto Nemaca smatra da najgora faza krize tek dolazi. Većina, pak, tvrdi kako dosad nije osetila krizu.

Iako se poslednjih meseci često čuje kako bi bilo lepo da se ponovno vrati nemačka marka, to bi za nemačku privredu imalo negativne posledice.

“Nemačka profitira od evra kao ni jedna druga zemlja. Svako drugo radno mesto u nemačkoj industriji zavisi od izvoza. Evro je veoma važan za našu zemlju i za Evropu, jer veoma olakšava trgovinu i putovanja“, rekao je šef Siemensa Peter Lušer za Bild.

Kada bi se ponovno uvela marka, njen bi kurs odmah drastično skočio i druge valute bi izgubile na vrednosti. A to bi za Nemačku kao izvoznu naciju imalo katastrofalne posledice – nemački proizvodi bi bili 30 odsto skuplji, inostranstvo, pre svega zemlje EU-a (63 odsto nemačkog izvoza odlazi tamo) sebi više ne bi mogle da priušte “Made in Germany“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik